Sănătatea mintală la locul de muncă - Shiro Massage

Sănătatea mintală la locul de muncă

Se pare, că nimeni nu știe încă cu adevărat de ce locul de muncă în secolul XXI este atât de solicitant şi extenuant, care duce uşor la depresii şi ardere profesională. Problema sănătății mintale a angajaţilor este una globală şi de proporții şi este supranumită „tabu de miliarde de dolari”.

Să fie vorba despre o nouă cultură a pieții de muncă, care pune presiune pe angajaţi? Sau despre predominarea unor norme sociale, care califică drept «rușine» orice semn de vulnerabilitate umană? Sau despre cultura digitală, care te vrea „mereu în priză”? Este greu să identificăm o singură cauză. Iar realitatea este, că extenuarea se transformă într-o criză a sănătăţii publice, care, dincolo de tragedii personale, presupune costuri financiare și economice tangibile. Este vorba despre creşterea numărului de concedieri în cadrul celor mai afectate companii şi întreprinderi, despre costuri mai mari pentru asistența medicală a angajaţilor, și, desigur, despre o productivitate generală în scădere (estimată la un trilion de dolari pe an, conform OMS).

Spre deosebire de percepția din societate, extenuarea mintală afectează tot mai mulţi angajați din toate domeniile, nu doar pe cei din industriile cu o cultură extrem de solicitantă la locul de muncă, cum ar fi tehnologia, finanțele, consultanța sau dreptul. Drept confirmare, în Marea Britanie, de exemplu, stresul, depresia și extenuarea ocupă 44 la sută din totalul cauzelor de extenuare la locul de muncă și reprezintă 57 la sută din numărul zilelelor de muncă eşuate din cauza stării de sănătate.

Ce putem face în asemenea situaţii? Se pare că cel mai mare impediment în abordarea acestei probleme de sănătate mintală la locul de muncă pare a fi nereceptivitatea superiorilor. Prin urmare, companiile trebuie să aplice strategii adecvate de sănătate corporativă și să abordeze problema în mod sistemic. Şi asta – pentru că exercițiile de respirație și yoga ocazională la birou nu mai sunt în stare să rezolve probelma. Industria wellness ar trebui să răspundă acestei provocări și să aducă un exemplu demn de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *